4 Haziran 2009

Procrastination Halleri

Bu kavramla ilk olarak Ferda Keskin'in Melankoli dersinde karşılaştım. Sonradan anlaşıldı ki daha önceden karşılaşmadığım sadece kavramın ismiymiş. Zaten hep öyle olmaz mı? Biz tanımı verilen şeyi eşşekler gibi yaşar deneyimlerken birileri o tanımı adlandırmıştır bile. Bir kere de bize nasip olmaz olayların ismini koymak. Bizimkisi hep bir tanımın nesnesi olma hali!

Neyse, procrastination en kaba anlamıyla yapılacak işleri erteleme sanatının ecnebi ismidir. Melankolik kişi, deprasyonunun da etkisiyle (deprasyondur evet) yapacaklarını erteler, hep erteler, ertelemeler onun melankolilk durumunu depreştirir, melankolisi deprasyonunu tetikler ve böylelikle sürüp gider.

Bir de Structured Procrastination vardır ki adını koyan öpülesi bir alna sahiptir. Nedir structured procrastination? Şudur, yapılacak büyük bir iş vardır, elzemdir yapılması... Kişi bu işi yapmaz, sürekli erteler. Ertelemelerinin bahanesi olarak da daha az acil işlere sarar. Örneğin tez yazmak yerine bir süredir boşlanan blog'a procrastination halleri başlıklı bir blog yazmak gibi.

İşte structured procrastination da budur. , (bu nokta ve virgül de ne be!)

1 yorum:

blu dedi ki...

aa ben!